Voedselfraude – deze producten zijn het meest vatbaar

Weet u welke producten het meest vatbaar zijn voor voedselfraude? Waarschijnlijk denkt u in eerste instantie aan olijfolie of pizza-ingrediënten, want daar werd door de media in de laatste jaren regelmatig aandacht aan besteed. Volgens een actueel bericht is het juiste antwoord: wijn, kruiden en specerijen.  

Levensmiddelenfraude is het opzettelijk veranderen, verkeerd voorstellen, verkeerd etiketteren, manipuleren of vervangen van een levensmiddel op elk moment in de hele keten van boer tot bord. Fraude kan zich voordoen in grondstoffen, ingrediënten, het eindproduct of zelfs in de verpakking van het product.

In het geval van wijn zijn de meest voorkomende vormen van fraude het land van herkomst, de regio, het jaar, de variëteit, maar ook andere aspecten. In de categorie kruiden en specerijen is vervanging waarschijnlijk de meest voorkomende vorm van fraude. Vooral in het geval van gemalen producten, omdat het nauwelijks merkbaar is dat er iets aan het zuivere product is toegevoegd. In dit artikel kunt u er meer over lezen.

Als u dergelijke gevallen wilt voorkomen en het vertrouwen van uw klanten wilt behouden, lees dan hoe u met een IFS Product Integrity Assessment (PIA) het beheer van productintegriteitsrisico’s in een voedselproducerend bedrijf kunt beoordelen.