PIA Retailer NL

IFS PIA ASSESSMENT

Het IFS PIA programma is mede ontwikkeld met inbreng van de expertise van toonaangevende Nederlandse retailers. Incidenten met betrekking tot voedselfraude hebben consumenten en overheden kritischer gemaakt en grote invloed gehad op het vertrouwen in voedselproducten. Wettelijke voorschriften zijn aangescherpt en de druk op aansprakelijkheid is groter geworden. Als retailer wilt u zekerheid hebben, of een leverancier in staat is producten te leveren die aan de productintegriteitseisen en aan uw specificaties op dat gebied voldoen. Dit kan met IFS PIA.

Aanvraag IFS PIA

Retailers kunnen aan hun leveranciers vragen zich volgens IFS PIA te laten beoordelen. Vervolgens neemt de leverancier contact op met de IFS en registreert zich voor het programma. In een volgende stap zal IFS u als retailer vragen uw aandachtspunten en een productspecificatie voor dit assessment aan te leveren. De auditor neemt deze criteria mee in zijn beoordeling op locatie.

Voordelen van IFS PIA

Speciaal getrainde auditoren
Voor IFS PIA werkt de IFS alleen met auditoren, die een speciale training hiervoor hebben gevolgd. De auditor beoordeelt het bedrijf aan de hand van de algemene IFS PIA checklist en additionele parameters vanuit het voorbereidende risico-onderzoek. Hierbij wordt specifiek naar de kritische grondstoffen van de leverancier gekeken. Daarnaast beoordeelt de auditor aandachtspunten en productspecificaties van retail-klanten. Hierdoor is een eigen controle door de retailer niet meer noodzakelijk.

Duidelijke evaluatie en rapportage
Het assessment rapport geeft een overzicht van de totale score van de leverancier ten opzichte van de eisen van IFS PIA en het verbeterplan van de leverancier. Daarnaast rapporteert de auditor op specifieke parameters en checks die in het voorbereidend risico-onderzoek zijn geïdentificeerd en op de aandachtspunten die door klanten zijn aangedragen (geanonimiseerd). In een bevestigingsbrief wordt het eindresultaat vermeld.

Leveranciers managen met de IFS-databank
Alle ondernemingen die volgens IFS PIA zijn beoordeeld, worden opgenomen in de IFS-databank. Via de zoekfunctie kunt u uw leveranciers gemakkelijk vinden. U kunt ook alle andere bedrijven vinden die volgens het IFS PIA zijn beoordeeld. In de IFS-databank kunt u de Letter of Confirmation van het bedrijf in kwestie inzien en u ziet ook informatie over de geldigheid daarvan. Als een bedrijf, dat u al als favoriet hebt toegevoegd, begint met een IFS PIA, wordt u daarvan automatisch op de hoogte gebracht.

Testimonials

IFS PIA legt veel nadruk op ketenkennis en transparantie van de specifieke sector. Een goede massabalans van kritische grondstoffen geeft nieuwe inzichten in de eigen processen. Daarnaast zijn de vereisten voor de assessor belangrijk, aangezien het beoordelen van integriteit andere vaardigheden vereist dan het doorlichten van een voedselveiligheidssysteem.

Rob van de Straat, Director Quality Control, Albert Heijn

Als retailers voelen wij ons ervoor verantwoordelijk dat de consument een betrouwbaar product koopt, een product dat is wat het belooft. Voedselfraude komt helaas nog teveel voor, wat ook de voedselveiligheid in gevaar kan brengen. Producenten zijn zich niet altijd bewust van frauderisico’s en wij zijn ervan overtuigd dat de IFS Product Integrity Assessment hen kan helpen hun kennis en processen te verbeteren.

Johan Hulleman, Manager Kwaliteit, Jumbo Supermarkten

Door aandachtspunten aan te leveren voor een product integrity assessment hebben wij invloed op wat gecheckt wordt en het assessment rapport geeft ons ieder apart de mogelijkheid  om met de leverancier in gesprek te gaan.

Paul van Hooren, Manager Product Integriteit, Superunie

Meer informatie

LEVERANCIERS

U bent leverancier? Hier vindt u nuttige informatie over het IFS PIA: de aanmeldingsprocedure, het assessment zelf en hoe u zich hierop kunt voorbereiden. Hier kunt u ook meer lezen over de kwalificatie van de auditoren, de evaluatie en rapportage.

IFS PIA UPDATES

Wij informeren regelmatig over nieuwe ontwikkelingen bij IFS PIA. Op deze site vindt u alle updates over het programma, nieuwsberichten en evenementen.