IFS introduceert Product Integrity Assessment op VMT Food Future Event

Is een product ook werkelijk dat, wat het pretendeert te zijn? Met het IFS PIA kunnen bedrijven deze vraag binnenkort uitgebreid beantwoorden. Het is een tool, dat producenten en handelaren helpt de integriteitsrisico`s voor hun product en in hun supply chain beter te leren kennen en beheersen.

Voedselfraude tegengaan

Steeds weer komen gevallen van voedselfraude in het nieuws. Het bekendste incident op dit gebied is nog steeds het paardenvlees-schandaal. Substitutie van ingrediënten is één manier om te bedriegen met het doel er financieel beter van te worden. Andere gevallen betreffen onjuiste etikettering, vervalste certificatie of het verzwijgen van belangrijke informatie, zoals verontreinigingen in grondstoffen. Veel gevallen van bedrog halen het nieuws weliswaar niet, maar verminderen wel de kwaliteit van het product en schaden zo het vertrouwen van de consument in voedingsmiddelen.

Productintegriteit aangescherpt door IFS

In de sessie “Productintegriteit aangescherpt door IFS” tijdens het VMT Food Future Event op 9 april worden de meest prangende kwesties op dit gebied besproken. In dit kader stellen wij ook ons nieuwe programma, het IFS Product Integrity Assessment (IFS PIA), uitgebreid voor.

“Het assessment gaat heel bewust de diepte in over de wijze waarop een producent de fraude- en integriteitsrisico’s voor zijn product in zijn toeleveringsketen identificeert en borgt. Dit geeft zowel producenten als zijn klanten meer duidelijkheid, ondersteunt een dialoog tussen beide partijen en verhoogt uiteindelijk ook het vertrouwen bij de consumenten”, zegt Stephan Tromp, IFS Managing Director.

IFS heeft dit programma met inbreng van Ahold, Jumbo, Superunie en Vion ontwikkeld. IFS PIA is een aanvulling op de door GFSI gebenchmarkte standaarden die de kwaliteit en voedselveiligheid beoordelen.

“Uit onze test assessments is gebleken dat om productintegriteit te beoordelen op een andere manier naar de grondstoffen, leveranciers en bedrijfsprocessen moet worden gekeken”, legt Julia Füllenbach, IFS Technical Project Manager, uit.

Daarom werkt de IFS alleen met speciaal hiervoor getrainde auditoren. Zij beoordelen op alle IFS PIA criteria en op parameters die in de voorbereiding van het assessment zijn geïdentificeerd, op basis van inbreng van klanten en een risico-onderzoek.